MELANCHOLIA – MED RUTAN FYRÅRSKALAS

Välkommen till Melancholia! Tre akter, tre timmar, tre teaterformer där publiken blir en del av dramat. Lördagsföreställningen är även en del av Rutans fyraårskalas.

Välkommen som gäst till den bästa och värsta bröllopsfesten någonsin. Välkommen till en vandring ner i människans innersta.

Välkommen att bevittna slutet. Melancholia tar hela Gummifabriken i besittning när skådespelare, Jönköpings Sinfonietta och du tillsammans skapar en unik upplevelse.

Akt 1 utspelas i Livesalen. Det börjar på Justines bröllop – en sagolik fest, ett sandslott av goda intentioner, ett fyrverkeri i glitter som ihärdigt kräver brudens lycka. Vad annat kan förväntas med en privat 20-mannaorkester på plats och bröllopsplanerare i dussintal? Men när ytan börjar krackelera skymtar tvivel och oförmåga i sprickorna. Samtidigt har den tidigare okända planeten Melancholia upptäckts på stjärnhimlen – dess kurs verkar ställd mot jorden. Varför försvinner Justine ständigt från brudsätet? Vad jagar henne? Är vi en del av hennes lycka eller olycka? Sörj inte över brudbuketten. Den var oersättlig, men värdelös.

Akt 2 utspelas i flera lokaler. Vi fortsätter i en vandring genom bröllopets rasmassor. Steg för steg ned i Justines innersta rum. Drömmar. Svek. Ofullkomlighet. Vilsenhet. Mänsklighet. Någonstans där ute, i kosmos obegripliga mörker och ljus, rusar Melancholia mot jorden med ursinnig kraft. Sörj inte över uppbrottet. Vi kan var ensamma tillsammans.

Akt 3 utspelas i Auditoriet. Slutligen, i teatersalongens slutstation, finns ingenstans att gömma sig. Bröllopet är över. Melancholia kommer närmare för varje sekund, med bedövande skönhet och fullständig förödelse i släptåg. Om den sista tiden verkligen är här, vilka var vi och vad är i så fall värt att leva för? Sörj inte över jorden. Njut så länge det varar.

Om föreställningen Melancholia är ett omslutande teaterverk som tar stora delar av Gummifabriken i besittning. Kliv in i pjäsen redan vid entrén, möt huvudkaraktärerna i restaurangen, utforska handlingen i foajéerna och bevittna historiens slut i Teatersalongen. Tillsammans med skådespelarna och sinfoniettan bjuds publiken in att ta position i dramats centrum och gemensamt skapa en unik föreställning vid varje tillfälle. Den flerfaldigt prisbelönade filmen Melancholia av Lars von Trier hade premiär i Cannes 2011. Nu gör Smålands Musik & Teater ett omslutande teaterverk av filmen i regi av Jesper Mases Berglund och Gabriel Widing. För anpassning och bearbetning står dramatikern Jerker Beckman. Melancholia produceras i samarbete mellan Smålands Musik & Teater och Gummifabriken i Värnamo. Föreställningen spelas i Kulturhuset Spira i Jönköping och Gummifabriken i Värnamo. Som gäst med bordsplatsbiljett bjuds du på ett smakprov ur bröllopsmenyn.

Speltid: ca 180 minuter. Med start i Livesalen.

Arrangör: Gislaved Värnamo Teaterförening

BILJETTER TILL BORDSPLATS SÄLJS FRAM TILL OCH MED DEN 10/4

 

Lördagsföreställningen är även en del av Rutans fyraårskalas, där Rutans upphovsman Kalle Boman medverkar.

I samband med lördagsföreställningen firas även fyraårskalas för Rutan, Ruben Östlund och Kalle Bomans installation på Flanaden i Värnamo. Rutan utgjorde inspiration och en slags förstudie för filmen The Square som vann Guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar. Kalle medverkar under dagen och på kvällens föreställning, medan Ruben skickar en exklusiv videohälsning. Hela programmet för fyraårskalaset finns nedan.

 

Program Rutans fyraårskalas

Kl 13, Biostaden: Kalle Boman med gäster om Rutan samt en exklusiv videohälsning från Ruben Östlund.

Kl 14, Biostaden: Rekonstruktion Utöya. Efter filmen samtal med regissören Carl Javér, producenten Fredrik Lange och Kalle Boman. (separat biljett köps på gummifabriken.nu)

Kl 18, Madame: teaterföreställningen Melancholia

Kl 21.30 ca, Rutan, Flanaden. Kalas i Rutan. Tal av Kalle Boman, dans med kulturskolan, diktläsning, musik.

 

Föreställningsinformation

13 Apr 2019, 18.00
  • Speltid: 3 timmar inklusive pauser
  • Scen: Livesal
  • Ort: Värnamo
Köp Biljett
Visa alla evenemang

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

Öppettider
Entredörren är öppen
måndag - fredag 07-21
lördag - söndag 11-21

X