JUPITER- ETTÅRSKONSERT MED JÖNKÖPINGS SINFONIETTA

Mozart är i fokus när Jönköpings Sinfonietta öppnar höstsäsongen i Gummifabriken för att fira att Auditoriet fyller ett år.
Solist: Francisco López, flöjt.

De gör det genom att sätta Mozart i fokus. Hans 41:a och sista symfoni, ofta benämnd Jupiter, är kronan på verket i denna konsert som också bjuder på musik av Debussy och Ibert med Francisco López som flöjtsolist.

Konserten inleds med Jacques Iberts hyllningsverk till Mozart, beställt till minne av den store mästarens 200:e födelsedag. Även detta skulle visa sig bli ett sista orkesterverk av Ibert, som i musiken inspireras av Mozart men moderniserar med influenser från sitt 1900-tal. Vi får också höra Iberts intrikata flöjtkonsert, med solisten Francisco López vid flöjten.
Sedan spelas, den vid komponerandet blott 27-årige, Claude Debussy och hans Petit Suite. Den uppmärksamme kan höra influenser av såväl Saint-Saëns som Grieg. Musiken är ursprungligen skriven för dubbla pianon men spelas här i arrangemang för orkester.

Efter paus är det dags. Jupiter. Wolfgang Amadeus Mozart lyckades sommaren 1788 med konststycket att under två månader komponera inte en, utan tre symfonier. Den sista av dessa, nr 41 som också kallas Jupiter, blev också den sista symfoni han någonsin skrev. Och kanske sparade han det bästa till sist. Det är storslaget, grandiost och sådär ljust som nästan bara tonarten C-dur kan vara.

Medverkande:
Jönköpings Sinfonietta
Dirigent: Christian von Gehren
Flöjtsolist: Francisco López

Program:
Jaques Ibert – Hommage à Mozart & flöjtkonsert
Claude Debussy – Petite suite
Wolfgang Amadeus Mozart – Symfoni nr 41 C-dur “Jupiter”

Speltid: ca 120 minuter, inkl. paus.

Arrangör: Kulturförvaltningen i samarbete med Smålands Musik och Teater.

Föreställningsinformation

01 Jan 1970

  • Biljettpris: 200 kr
  • Scen: Auditoriet
  • Ort: Värnamo
Visa alla evenemang

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo